TOPSPORT1

theodoridis834p

SUVON BANNERS 800x118pix

toucan834 1

C843

PhisioAnalisis 834pix

restobar834

OlaKrepa834

SirTheodor834

ezgif.com gif maker 3

to kotetsi 834pix

zervantaridis banner 3

Σοφία Πελεκούδα: Η διεθνής αμυντικός έκανε το μεγάλο άλμα στην Ιταλία

Το ''μικρόβιο'' του ποδοσφαίρου το κόλλησε από μικρή ηλικία από τον αδερφό της,ο οποίος κάθε φορά που έπαιζε μπάλα στη γειτονιά

της περιοχής της,η ίδια τον ακολουθούσε χωρίς κανένα δισταγμό!!!

Οι γονείς της δεν άργησαν να καταλάβουν τη λατρεία που έδειξε από την πρώτη στιγμή στο άθλημα και αποφάσισαν να την εγγράψουν στην Ακαδημία του ΑΣ Βόλος 2004 από την πρώτη μέρα ίδρυσης της.

Η Σοφία Πελεκούδα ξεκίνησε τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα στην Ακαδημία του ΑΣ Βόλος 2004 και από την ηλικία των 14 ετών προωθήθηκε στη γυναικεία ερυθρόλευκη ομάδα του Νομού Μαγνησίας,έχοντας δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια τους προπονητές κ.κ.Β.Κεχαγιά,Θ.Κατσαμόρα,Θ.Μακρή,Μ.Καλόγηρο και Χ.Αμπελάκια.

Στη συνέχεια βρέθηκε για ένα ποδοσφαιρικό χρόνο στις Ελπίδες Καρδίτσας.

Έπειτα στις Αμαζόνες Δράμας με προπονητές,τον κο Κ.Τερζή,την κα Ευτυχία Μιχαηλίδου και τον κο Ε.Καρασάββα.

Μία τριάδα που τη βοήθησε σημαντικά να εξελιχθεί ως παίκτρια,καθώς οι Δραμινές στέφθηκαν για πρώτη φορά πρωταθλήτριες και συμμετείχαν στα προκριματικά του Champios League Γυναικών.

Σταθμός στην ποδοσφαιρική της καριέρα αποτέλεσε ο ΠΑΟΚ με προπονητή τον κ.Αλέξανδρο Κατηκαρίδη με τον οποίο η ίδια ωρίμασε τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων!!!

Με το Δικέφαλο του Βορρά κατέκτησε το πρώτο της νταμπλ και έζησε την πρώτη πρόκριση στη φάση των ''32'' της σπουδαίας ευρωπαικής διοργάνωσης,ο λόγος για το Champions League Γυναικών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 φόρεσε τη φανέλα της Προοδευτικής Περάματος,η οποία μετονομάστηκε σε Γιάννενα WFC και κατέγραψε αξιοπρεπή πορεία στα μεγάλα ''σαλόνια'' της Α'Εθνικής Γυναικών.

Μάλιστα η Σοφία συνέβαλε τα μέγιστα στο σκοράρισμα με τη φανέλα της ομάδας των Ιωαννίνων(συνολικά 10 γκολ σε δύο σεζόν)παρόλο που η φυσική της θέση είναι αμυντικός!!!

Έπειτα από τον Σεπτέμβριο του 2019 και για τρία χρόνια ανήκε στο έμψυχο δυναμικό του Άρη Θεσσαλονίκης.

Την περασμένη αγωνιστική χρονιά ανέλαβε και την προπονητική εποπτεία στην νεοσύστατη ομάδα των Σκίουρων Θεσσαλονίκης.

Φέτος έκανε το μεγάλο άλμα στην Ιταλία και αγωνίζεται πλέον στο πρωτάθλημα της Serie C για λογαριασμό της Roma Calcio Femminile.

Η 29χρονη διεθνής Βολιώτισσα ακραία αμυντικός διακρίνεται για τον ακέραιο χαρακτήρα της,το απαράμιλλο θάρρος και το πείσμα της.

Παλεύει συνεχώς,ώστε να ολοκληρώσει με πλήρη επιτυχία το έργο της μέσα στα γήπεδα,δηλαδή,να ανακόψει επάξια και προβάλλει σθεναρή αντίσταση στις επιθετικές ορέξεις των αντίπαλων παικτριών,γεγονός που το καταφέρνει περίφημα,ενώ συντονίζει την εύρυθμη λειτουργία της αμυντικής διάταξης και θωρακίζει με απόλυτη ασφάλεια τα μετόπισθεν σε όποια ομάδα και αν αγωνίζεται!!!

Διαθέτει εξαιρετικό κρεσέντο και απειλεί σοβαρά τις αντίπαλες εστίες με αριστοτεχνικές εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ,''πονοκεφαλιάζοντας'' τις γκολκίπερ.

Επίσης,η εγνωσμένη ποδοσφαιρική της αξία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και από την Εθνική μας Ομάδα Γυναικών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι η τακτικότητα,η γοητεία και η ευελιξία,έχοντας μία καλή ισορροπία και ένα ισορροπημένο μυαλό.

Η μεγαλύτερη επιθυμία της είναι η κοινωνική αρμονία,αγαπά τα ειρηνικά περιβάλλοντα και αποφεύγει τις συγκρούσεις με κάθε κόστος.

Αποτελεί το συνδετικό κρίκο που κρατάει μία ομάδα δεμένη,γιατί είναι η καταλληλότερη στο να διατηρεί την αρμονία και την ειρήνη.

Διαθέτει εκθαμβοτικότητα,διαίσθηση και ένστικτο,ενώ εκφράζει την ευφυία της μέσα από την δημιουργικότητα,την συντονισμένη και προσεγμένη δουλειά και στο τέλος οι επιτυχίες είναι εκείνες που προκαλούν θόρυβο!!!

Η Σοφία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Φιλολογίας (Πτυχιούχος Φιλοσοφικής) και διακαής πόθος της να εργαστεί στο αντικείμενο των σπουδών της.

Φέτος διατελεί τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη στον τομέα του Sports Management και μέσα από σκληρή δουλειά,αφοσίωση και πιστή στο άθλημα που λατρεύει,τα συνδυάζει άψογα με το κατάλληλο οργανόγραμμα και σχεδιασμό.

Για να ανταπεξέλθει στον ανυπέρβλητο αγώνα της ζωής,έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα,αποτελώντας ακόμη μια γυναίκα-σύμβολο ενάντια σε προκαταλήψεις που διαθέτουν δυστυχώς κάποιοι ''ανεγκέφαλοι'' στη σημερινή μας εποχή.

Γυναίκα που παλεύει στη ζωή παλικαρίσια και αντρίκια!!!

Πάνω όμως έχει συνοδοιπόρους τους γονείς της,τον αδερφό της και δικά της αγαπημένα πρόσωπα που δεν την ξεχνούν ποτέ.

Μία θαρραλέα και πεισματάρα γυναίκα που σχεδιάζει τα προσωπικά της μελλοντικά σχέδια,δίχως όμως να παραβλέπει την τωρινή κατάσταση που επικρατεί,αλλά με βασικό ''όπλο'' την αισιοδοξία και το χαμόγελο της δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει την σκληρή δουλειά εντός και εκτός γηπέδων!!!

Η Σοφία Πελεκούδα παρέθεσε μία αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ'όλης της ύλης σχετικά με το νέο της μεγάλο βήμα στα γήπεδα της Ιταλίας,τόνισε την δύναμη που αντλεί από την αγαπημένη της οικογένεια και σκόραρε στα υπόλοιπα σκέλη των ερωτήσεων με τις απόλυτα τεκμηριωμένες και εύστοχες απαντήσεις!!!

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

1.Πως προήλθε η πρόταση ώστε να αγωνιστείς στο πρωτάθλημα της Serie C και αν έχεις εγκλιματιστεί στις νέες συνθήκες και την καθημερινότητα της πόλης;

''Αρχικά πρωταρχικός μου στόχος ήταν να εξελιχθώ και να αναπτύξω τις γνώσεις μου πάνω στον τομέα που αγαπάω και ενδιαφέρομαι δηλαδή το ποδόσφαιρο,αλλά και γενικότερα τον κόσμο τού αθλητισμού.

Γι’ αυτό το λόγο τη συγκεκριμένη χρονιά επέλεξα να κάνω το μεταπτυχιακό μου στην Ρώμη στον τομέα του Sports Management.

Αφού έγινα δεκτή με υποτροφία στο πανεπιστήμιο, στη συνέχεια ήρθε και η πρόταση από την ομάδα της Roma Calcio Femminile.

Οι νέες συνθήκες ομολογώ πως είναι διαφορετικές,καθώς οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι,αλλά η κουλτούρα και η ζωή είναι παρόμοια.

Ευτυχώς επικρατεί καλό κλίμα και οργάνωση στην ομάδα οπότε προσαρμόζομαι σχετικά γρήγορα.

Φυσικά κάθε νέα αλλαγή εμπεριέχει δυσκολίες ειδικά για εκείνον/ η που αποφασίζει για πρώτη φορά να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο είναι μια εμπειρία που πάντα ήθελα να ζήσω και γι’ αυτό ήρθα να το δοκιμάσω.''

2.Βασικός στόχος της ομάδας και αν υπάρχει φαβορί για την άνοδο στη παραπάνω κατηγορία;

Βασικός στόχος της ομάδας μου είναι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε στην κατηγορία.

Στην Ιταλία η Serie C έχει 3 ομίλους από 17 ομάδες η κάθε μία και για πρώτη φορά φέτος η ομάδα της Roma συμμετέχει στον Βόρειο όμιλο που είναι και ο πιο δύσκολος.

Για μένα αυτό είναι καλύτερο διότι το πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό.

Η ομάδα αποτελείται από νεαρές παίκτριες οπότε πρόκειται για μία νέα εμπειρία από πολλές πλευρές.

Μέχρι στιγμής από όσο γνωρίζω τα φαβορί είναι βόρειες ομάδες όπως οι:Orobica Calcio Bergamo, Lumezzane και Azalee Solbiatese 1911.

Τέλος,να σημειώσω πως εδώ γενικά υπάρχει ακόμα μία κατηγορία πιο κάτω από τη Serie C ενώ σε μερικά γεωγραφικά διαμερίσματα υπάρχουν δύο κατηγορίες πιο κάτω οπότε το επίπεδο είναι αρκετά δυνατό.''

3.Προσωπικά υπάρχουν διαφορές μεταξύ ιταλικού και ελληνικού πρωταθλήματος;

''Κατά την προσωπική μου άποψη μου υπάρχουν διαφορές που αφορούν την φυσική κατάσταση.

Οι παίκτριες είναι γυμνασμένες,δυνατές και γρήγορες με αποτέλεσμα ο ρυθμός του αγώνα να είναι διαφορετικός.

Επίσης,λόγω συμμετοχής πολλών ομάδων η σεζόν είναι γεμάτη και από τους αγώνες τον πρωταθλήματος,αλλά και του κυπέλλου που ξεκινάει περίπου κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων.''

4.Ο κόσμος της ομάδας δίνει δυναμικό παρών και η πλειοψηφία των παικτριών από ποιες χώρες προέρχεται;

''Στην συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει δυναμικό παρών των φιλάθλων στους αγώνες,αλλά σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να είναι ακόμα πιο έντονο για την μεγαλύτερη ηθική μας ενίσχυση μέσα στο γήπεδο.

Η πλειοψηφία των παικτριών είναι από την Ιταλία ωστόσο υπάρχουν και από την Αμερική,τον Καναδά και την Ισπανία.''

5.Ως προπονήτρια δούλεψες και στην ομάδα των Σκίουρων Θεσσαλονίκης.

Ξεχωριστή στιγμή που βίωσες;

''Θέλω να πω από καρδιάς πως ήταν μία μοναδική εμπειρία!

Τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την ακαδημία είναι πραγματικά άνθρωποι που σέβονται το ποδόσφαιρο και πάνω από όλα σέβονται τα παιδιά.

Είναι καταρτισμένοι και αγαπούν αυτό που κάνουν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιοκτήτες της Ακαδημίας τους κ. Τσιώνα Δημήτρη και κ.Νίτση Παναγιώτη που με εμπιστεύθηκαν και φρόντισαν να αγαπήσω την ακαδημία με όλη μου τη δύναμη. Επίσης,ευχαριστώ όλους μου τους συναδέλφους για την συνεργασία που είχαμε και ιδιαίτερα ευχαριστώ τον κ.Τσάκαλο Παναγιώτη που είχε την ιδέα να μπω στον χώρο της προπονητικής,καθώς και τον προπονητή μου κ.Τσατσαρώνη Χριστόφορο με τον οποίο ζήσαμε πολύ όμορφες εμπειρίες.

Ξεχωριστή στιγμή για μένα ήταν η τελευταία προπόνηση που έκανα με την γυναικεία ομάδα,η οποία δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά και συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Την χαρακτηρίζω έτσι,καθώς στην προπόνηση συμμετείχαν παίκτριες που είχα προπονήσει την προηγούμενη χρονιά.

Για μένα είναι πολύ σημαντικό και συγκινητικό να βλέπω τα παιδιά να εξελίσσονται,να χαίρονται,να διασκεδάζουν και πάνω από όλα να γίνονται, και με τη δική μας καθοδήγηση, καλοί άνθρωποι με αξίες.

Αντίστοιχα με τη δική τους διάθεση,με τις δικές τους σκέψεις,με τα χαμόγελα τους,αλλά και με το πείσμα τους ένιωθα και εγώ κάθε μέρα παιδί πράγμα πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

6.Σκέφτεσαι μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό ή βλέπεις πως θα εξελιχθούν οι καταστάσεις στο εγγύς μέλλον;

''Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πω το οτιδήποτε.

Βρίσκομαι ένα μήνα εδώ ωστόσο ξέρω πως ανάλογα τις ευκαιρίες που θα προκύψουν θα ακολουθήσω και τον δρόμο που θεωρώ κατάλληλο για εμένα.

Όνειρό μου είναι να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο και να επιστρέψω στην Εθνική Γυναικών και φυσικά να επιτύχω στην επαγγελματική μου πορεία με βάση το μεταπτυχιακό μου.

Επιπλέον να σημειώσω πως είμαι και πτυχιούχος Φιλοσοφικής (τμήμα Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχω το δίπλωμα της προπονητικής UEFA C.

Στο άμεσο μέλλον όταν εξοικειωθώ και με την ιταλική γλώσσα θα αναλάβω και ως προπονήτρια στην ακαδημία της ομάδας."

7.Κατάγεσαι από τον όμορφο Βόλο που γνώρισε καταστροφικές πυρκαγιές και ανεπανόρθωτες πλημμύρες θρηνώντας μάλιστα και νεκρούς.

Θα ήθελα την προσωπική σου τοποθέτηση.

''Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό που συνέβη.

Ό,τι και να πω θα είναι λίγο για εκείνους που έχασαν ανθρώπους,σπίτια,επιχειρήσεις και ζωάκια.

Πραγματικά εύχομαι κουράγιο στις οικογένειες που θρηνούν και καλή δύναμη σε όλους!

Ανεξαρτήτως τοποθεσίας τέτοια φαινόμενα είναι πραγματικά σοκαριστικά και εύχομαι οι αρμόδιοι να βοηθήσουν - με πράξεις - τους πληγέντες.

8.Η Σοφία Πελεκούδα έμαθε και στα δύσκολα.

Ποιο είναι το δυνατό της ατού και τα πρόσωπα που σε αγαπούν και αντλείς δύναμη από αυτά;

''Εκείνο που έμαθα είναι να μην τα παρατάω ποτέ.

Ίσως ακούγεται “κλισέ” αλλά αλήθεια είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζεις να προχωράς και να αλλάζεις τις καταστάσεις εάν το θέλεις.

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με αρνητισμό,καταστάσεις που δεν είναι ευνοϊκές,στιγμές που θα αμφισβητείς τα πάντα ακόμα και τον εαυτό σου,αλλά πρέπει να βρίσκεις τη δύναμη να προχωράς παρά τις αντιξοότητες.

Όσες φορές πέφτεις άλλες τόσες να σηκώνεσαι λέω πάντα στον αθλητισμό,στον εργασιακό χώρο,αλλά και στην προσωπική ζωή.

Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που έχω μία οικογένεια που είναι πάντα δίπλα μου σε όποια απόφαση και να πάρω.

Ο πατέρας μου,η μητέρα μου και ο αδελφός μου είναι εκείνοι από τους οποίους αντλώ δύναμη καθημερινά ενώ συγγενείς μου,οι κολλητές μου και κάποιοι λίγοι αλλά καλοί φίλοι είναι πάντα εκεί για μένα και σε κάθε μου βήμα.

Τους αγαπώ πολύ και τους ευχαριστώ για την στήριξή τους στην “τρέλα” μου.

9.Το ποδόσφαιρο γυναικών της χώρας μας εξελίσσεται σιγά σιγά;

''Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο γυναικών της χώρας μας εξελίσσεται σιγά σιγά, ειδικά, βλέποντας φέτος πως μεγάλες ΠΑΕ μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι.

Επίσης από την εμπειρία μου σαν προπονήτρια στις αναπτυξιακές ηλικίες μπορώ να πω πως όλο και περισσότερα κορίτσια έρχονται πλέον στο χώρο του ποδοσφαίρου χωρίς να αποτελεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, “ταμπού” για τους γονείς. Ωστόσο θα συνεχίζω να λέω πως για να έρθει η αλλαγή πρέπει να κοιτάξουμε τη “ρίζα”του χώρου, π.χ. εγκαταστάσεις,ακαδημίες,καταρτισμένοι άνθρωποι στο χώρο, στήριξη από το κράτος και πολλά άλλα.

Στο μέλλον εύχομαι και εγώ να μπορέσω να συμβάλλω με τον δικό μου τρόπο στην βελτίωση των συνθηκών του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας!

10.Κλείνοντας Σοφία τον επίλογο αυτής της ενδιαφέρουσας συνέντευξης θα ήθελα και το δικό σου ευχητήριο μήνυμα.

Εύχομαι αρχικά σε όλους υγεία και επίτευξη στόχων.

Να κυνηγάμε τα όνειρα μας και να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας μέχρι το σημείο που να αισθανόμαστε χαρούμενοι. Στη σημερινή εποχή δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πίεση και μεγάλες προσδοκίες που μόνοι μας τοποθετούμε στους εαυτούς μας. Θέλω να παροτρύνω λοιπόν άπαντες και ανεξαρτήτως ηλικίας να πράξουν αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους αφήνοντας στην άκρη τις “τελειότητες” των social media!

Τέλος, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και σου εύχομαι προσωπικά να συνεχίσεις με τον ίδιο και ακόμα περισσότερο ζήλο το έργο σου στον γυναικείο αθλητισμό με υγεία!!!''

Επιμέλεια: Ηλίας Σχορτσιανίτης

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).