Μέχρι τις 11 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής.
Πιο συγκεκριμένα, για την αγωνιστική περίοδο 2025 – 2026 του πρβταθλήματος της Γ’ Εθνικής καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συμμετοχής ορίζεται η Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025.
Την αγωνιστική περίοδο 2025 – 2026 είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δύο (2) ποδοσφαιριστών γεννηθέντων από 01.01.2007 και εντεύθεν στην ενδεκάδα για όλη την χρονική διάρκεια του αγώνα.
Για την αγωνιστική περίοδο 2025 – 2026 το πρωτάθλημα είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε 6 ομίλους των 12 ομάδων (σύνολο εβδομήντα δύο {72} ομάδες).
Προβιβασμός – Υποβιβασμός
Προβιβασμός στην ανώτερη κατηγορία
I. Την αγωνιστική περίοδο 2025 – 2026 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έξι (6) ομίλους αποτελούμενο από εβδομήντα δυο ομάδες (72) και θα προβιβαστούν στην ανώτερη κατηγορία τέσσερις (4) ομάδες.
1η φάση
Κανονική διάρκεια
Η 1η φάση των έξι (6) Ομίλων του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2025-2026 θα διεξαχθεί με την συμμετοχή όλων των ομάδων σε 22 αγωνιστικές (διπλοί αγώνες).
2η φάση
Ειδικό Πρωτάθλημα με την συμμετοχή των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 1 έως 6 μετά την λήξη της 1ης φάσης στον 1ο, 2ο και 3ο Όμιλο
Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του Πρωταθλήματος, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 1 έως 6 στον 1ο, 2ο και 3ο Όμιλο, θα συμμετάσχουν σε ένα Ειδικό Πρωτάθλημα στον κάθε έναν από τους ως άνω Ομίλους, αγωνιζόμενοι ξανά με τις ομάδες του Ομίλου τους σε 5 αγωνιστικές (5 μονοί αγώνες , 3 εντός έδρας και 2 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης).
Ειδικό Πρωτάθλημα με την συμμετοχή των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 1 έως 6 μετά την λήξη της 1ης φάσης στον 4ο, 5ο και 6ο Όμιλο
Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του Πρωταθλήματος, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 1 έως 6 στον 4ο, 5ο και 6ο Όμιλο, θα συμμετάσχουν σε ένα Ειδικό Πρωτάθλημα στον κάθε έναν από τους ως άνω Ομίλους, αγωνιζόμενοι ξανά με τις ομάδες του Ομίλου τους σε 5 αγωνιστικές (5 μονοί αγώνες, 3 εντός έδρας και 2 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης).
Στο Ειδικό Πρωτάθλημα των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 1-6 θα μεταφέρονται οι βαθμοί που θα έχουν συγκεντρώσει όλες οι ομάδες στην 1η φάση του Πρωταθλήματος.
3η φάση
Όμιλοι για προβιβασμό στην ανώτερη κατηγορία
Α) Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση σε καθένα από τους Ομίλους 1, 2 και 3 καθώς και η καλύτερη 2η ομάδα των ως άνω Ομίλων,(η οποία σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προκύψει από την ειδική βαθμολογία στην οποία θα ληφθούν υπόψη τα κριτήρια iii, iv και v της παρ.5 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.), θα σχηματίσουν ένανΌμιλο τεσσάρων (4) ομάδων και θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες (6 αγώνες, 3 εντός έδρας και 3 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης), χωρίς να μεταφέρονται οι βαθμοί που έχουν συγκεντρωθεί στην 1η και 2η φάση του Πρωταθλήματος.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες δυο (2) θέσεις (1η και 2η) του Ομίλου θα προβιβασθούν στην ανώτερη κατηγορία.
Β )Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση σε καθένα από τους Ομίλους 4,5 και 6 καθώς και η καλύτερη 2η ομάδα των ως άνω Ομίλων, (η οποία σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προκύψει από την ειδική βαθμολογία στην οποία θα ληφθούν υπόψη τα κριτήρια iii, iv και v της παρ. 5 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.), θα σχηματίσουν έναν Όμιλο τεσσάρων (4) ομάδων και θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες (6 αγώνες,3 εντός έδρας και 3 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης), χωρίς να μεταφέρονται οι βαθμοί που έχουν συγκεντρωθεί στην 1η και 2η φάση του Πρωταθλήματος.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες δυο (2) θέσεις (1η και 2η) του Ομίλου θα προβιβασθούν στην ανώτερη κατηγορία.
Συνολικά από τους 2 Ομίλους της 3ης φάσης θα προβιβασθούν τέσσερις (4) ομάδες στην ανώτερη κατηγορία (Super League 2 αγωνιστικής περιόδου 2026 - 2027).
Υποβιβασμός στην κατώτερη κατηγορία (τοπικό Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.)
i. Την αγωνιστική περίοδο 2025 – 2026, θα υποβιβαστούν απευθείας στα τοπικά πρωταθλήματα των Ε.Π.Σ. δεκαοχτώ (18) ομάδες.
Ειδικό Πρωτάθλημα με την συμμετοχή των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 7 έως 12 μετά την λήξη της 1ης φάσης στον 1ο, 2ο και 3ο Όμιλο
Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του Πρωταθλήματος, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7 έως 12 στον 1ο, 2ο και 3ο Όμιλο, θα συμμετάσχουν σε ένα Ειδικό Πρωτάθλημα στον κάθε έναν από τους ως άνω Ομίλους, αγωνιζόμενοι ξανά με τις ομάδες του Ομίλου τους σε 5 αγωνιστικές (5 μονοί αγώνες , 3 εντός έδρας και 2 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης).
Ειδικό Πρωτάθλημα με την συμμετοχή των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 7 έως 12 μετά την λήξη της 1ης φάσης στον 4ο, 5ο και 6ο Όμιλο
Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του Πρωταθλήματος, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7 έως 12 στον 4ο, 5ο και 6ο Όμιλο, θα συμμετάσχουν σε ένα Ειδικό Πρωτάθλημα στον κάθε έναν από τους ως άνω Ομίλους, αγωνιζόμενοι ξανά με τις ομάδες του Ομίλου τους σε 5 αγωνιστικές (5 μονοί αγώνες , 3 εντός έδρας και 2 εκτός έδρας, κατόπιν κλήρωσης).
Οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις τρείς (3) τελευταίες θέσεις (10η,11η και 12η) σε κάθε Όμιλο θα υποβιβάζονται στην κατώτερη κατηγορία (τοπικό Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.)
Στο Ειδικό Πρωτάθλημα των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 7 – 12 θα μεταφέρονται οι βαθμοί που θα έχουν συγκεντρώσει όλες οι ομάδες στην 1η φάση του Πρωταθλήματος.
Σημειώνεται ότι μετά την κατάρτιση των Ομίλων, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς αποτελείται με λιγότερες ή περισσότερες από δώδεκα (12) ομάδες, η Επιτροπή Διοργανώσεων δύναται να προσαρμόσει ανάλογα τις προβλέψεις που σχετίζονται με τις ανωτέρω τρεις (3) φάσεις για τον προβιβασμό και τον υποβιβασμό .
Προβιβασμός από Ε.Π.Σ.
Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2025 – 2026 θα προβιβασθούν απευθείας για να αγωνιστούν την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2026 – 2027 στο Πρωτάθλημα της Γ ́ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας οι εξής ομάδες:
Οι πενήντα τρεις (53) Πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. και οι τρεις (3) Δευτεραθλήτριες Ομάδες των Ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά πενήντα έξι (56) Ομάδες.
Οι Ε.Π.Σ. είναι υποχρεωμένες να υποδείξουν στην Ε.Π.Ο. τον Πρωταθλητή τους και οι τρεις (3) ιδρύτριες Ενώσεις τους δευτεραθλητές τους το αργότερο έως 15 Μάϊου 2026.
Για την αγωνιστική περίοδο 2026 – 2027 οι Όμιλοι θα διαμορφωθούν με γεωγραφικά κριτήρια μετά την λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και θα αποτυπωθούν στη νέα Προκήρυξη.
Στο Πρωτάθλημα Γ ́ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας της αγωνιστικής περιόδου 2026 – 2027 θα δύνανται να συμμετάσχουν κατ’ ανώτατο αριθμό έως εκατό είκοσι (120) ομάδες.
Ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης θα σχηματιστεί Όμιλος που θα αποτελείται από πέντε (5) Ομάδες της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου, τρείς (3) Ομάδες της Ε.Π.Σ. Χανίων, δυο (2) Ομάδες της Ε.Π.Σ. Λασιθίου και δυο (2) Ομάδες της Ε.Π.Σ. Ρεθύμνου.
Αναλυτικά ΕΔΩ η προκήρυξη
ΠΗΓΗ: www.liganews.gr