“Αυτό το μικρό ιστορικό για την ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης του Αμυνταίου είναι αφιερωμένο στη μνήμη
του προσφάτως αποθανόντος Βασίλη (Λάκη) Ζούγκα τ. Διευθυντή Εθνικής Τράπεζας και Σέντερ Μπάκ του θρυλικού Ερμή Αμυνταίου το 1960-67”
Απο δεξιά Νίκος Ζούγκας, Βασίλης Ζούγκας
Ο Ερμής Αμυνταίου αποτελεί την ιστορικότερη ομάδα ποδοσφαίρου της δυτικής Μακεδονίας. Έχει έτος ίδρυσης το 1918. Τα χρώματα που φορούσε ήταν το κίτρινο στην φανέλα και μαύρο στο παντελόνι. Το όνομα της ομάδας είναι “Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ερμής”.
Το όνομα Ερμής την περίοδο του 1900 ήταν πολύ διαδεδομένο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και το είχαν υιοθετήσει επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και συντεχνίες. Τα παραδείγματα είναι πολλά, μεταφορική “Ερμής”, Πανδοχείο “Ερμής”, καφέ και ζυθεστιατόριο “Ερμής”, εφημερίδα “Ερμής” με έτος ίδρυσης το 1875. Με αυτό το σκεπτικό και σε συνδυασμό με την εμπορική δραστηριότητα που είχαν οι αμυνταιώτες, οι ιδρυτές του αποφάσισαν να δώσουν στην ομάδα ένα πρωτοποριακό και εύηχο όνομα και αυτό που προτάθηκε ήταν το «Ερμής». Εμπνευστές της πρότασης ήταν οι έμποροι εκ κλεισούρας, μέσα στους οποίους δέσποζε ο Ιωάννης Μανδρίνος ο οποίος φαίνεται πως ήταν και ο βασικός χρηματοδότης στα πρώτα χρόνια. Οι κλεισουριώτες του Αμυνταίου (1895-1900 όπως αναφέρει ο επιφανής βλάχος Σάκης Μουτσόπαππας-Πέκος) την εποχή εκείνη έχουν έντονη εμπορική δραστηριότητά και συμμετοχή στην πολιτισμική ζωή του τόπου και είναι οι πρωτεργάτες του Αμυντιώτικου καρναβαλιού (επόμενο άρθρο). Μετά από την αποδοχή της πρότασης από τους υπολοίπους παράγοντες και τους ποδοσφαιριστές η ομάδα ονομάστηκε “Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ερμής” (μαρτυρίες γερόντων). Ο Ερμής στην αρχαιότητα εκτός από θεός αγγελιοφόρος ήταν και προστάτης του Εμπορίου. Αυτό το γεγονός δίνει βάση και στο σκεπτικό της απόφασης για την ονομασία. Το Αμύνταιο εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας (εργασίες ιστορικού ερευνητή Ηλία Χασιώτη) (σημειωτέων ότι σε μια κωμόπολη 3500 κατοίκων είχαμε 140 εμπορικά καταστήματα αποδεδειγμένα με ονομαστική κατάσταση). Τέλος λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και την τάση της εποχής στο να βαφτίζουν τα σωματεία με ονόματα της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας όπως, Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908, Άρης Θεσσαλονίκης 1914, Μέγας Αλέξανδρος Ντεπό 1914. Οπότε η έμπνευση του ονόματος απορρέει από την τάση της εποχής και την κουλτούρας της.
Τα πρώτα χρόνια η πορεία του Ερμή στα τοπικά και ανεπίσημα πρωταθλήματα ήταν εξαιρετική και δημιούργησε ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης. Λόγω αυτού του συνόλου οι παράγοντες της ομάδας αποφάσισαν να δηλώσουν των Ερμή στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ. Τότε τροποποιούν το καταστατικό και στον τίτλο του ονόματος μπαίνει ο γεωγραφικός προσδιορισμός του Αμυνταίου με αποτέλεσμα το καταστατικό στο πρωτοδικείο το 1926 να γράφει “Ερμής Αμυνταίου”. Έμβλημα της ομάδας είναι η κεφαλή του κερδώου φτερωτού Θεού Ερμή (όπως αναφέρει στο σύγγραμμα “Περίγραμμα ιστορικών γεγονότων” ο αειθαλής Θέμης Λιάνης) και επίσημα χρώματα είναι το κόκκινο και το μαύρο.
Πλέον ο αιωνόβιος Ερμής Αμυνταίου συνεχίζει την αμιγώς ποδοσφαιρική του πορεία και μας κάνει υπερήφανους με την παρουσία του, τις επιτυχίες του και τη διαχρονικότητα του.
Κων/νος Μησιάλης – Ηλίας Χασιώτης
ΠΗΓΗ: www.aminteo.com