TOPSPORT1

theodoridis834p

SUVON BANNERS 800x118pix

toucan834 1

C843

PhisioAnalisis 834pix

restobar834

OlaKrepa834

SirTheodor834

ezgif.com gif maker 3

to kotetsi 834pix

zervantaridis banner 3

Μία συνέντευξη από τα παλιά "2016" | Όταν ο προπονητής ποδοσφαίρου Βασίλης Καραθανάσης μιλούσε στο www.top-sport.gr (φωτογραφίες)

Μία συνέντευξη από τα παλιά "2016" | Όταν ο προπονητής ποδοσφαίρου Βασίλης Καραθανάσης μιλούσε στο www.top-sport.gr.

Θυμηθείτε την συνέντευξη: 

«Η προτεραιότητα μου και η αγάπη μου είναι το Παιδικό Ποδόσφαιρο»

Λίγες ημέρες μετά το «διαζύγιο» του με τις Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης και την πρόσληψή του στην ομάδα της Άνω Κώμης, ο Βασίλης Καραθανάσης «ανοίγει» την καρδιά του στο top-sport.gr, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

Επιμέλεια: Τσαρτσιανίδης Χρήστος

Ο Βασίλης γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1986 στην πόλη της Κοζάνης. Από πολύ μικρή ηλικία λόγω της οικογένειάς του, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο γιός του γνωστού Παλαίμαχου της Κοζάνης, Τάκη Καραθανάση, πήρε τα «ερεθίσματα» από τον πατέρα του και σε νεαρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική.

Η μεγάλη του αγάπη όπως φάνηκε από τα λόγια του είναι το Παιδικό Ποδόσφαιρο και οι Ακαδημίες. Δεν το έκρυψε άλλωστε σε κανένα σημείο της συνέντευξης, αφού επικεντρώθηκε κυρίως στην «βάση» του ποδοσφαίρου, όπου δεν είναι άλλη από τους «μικρούς» αθλητές.

 Ο 30χρονος τεχνικός ξεκίνησε να προπονεί μία ομάδα στα περίχωρα της Ντιζόν στην Γαλλία με ονομασία «Chenove», όπου και διέμενε. Η επιστροφή του στην Ελλάδα τον βρήκε αρχικά στις Ακαδημίες του Αργύλου (Αίολος Αργύλου), στη συνέχει στην Ακαδημίες του Α.Ο. Κρόκου, έπειτα στην Α.Ε. Κοζάνης σε διάφορα τμήματα ενώ πλέον είναι προπονητής της Α.Ε. Άνω Κώμης.

Ο Βασίλης Καραθανάσης μας μίλησε για τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, για τον σκοπό των Ακαδημιών αλλά και την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτές, για τον σεβασμό που έχει προς τον πατέρα του, για την διαφορετική λογική και προσέγγιση των μικρών αθλητών στις χώρες του εξωτερικού, για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο, για τον ρόλο του προπονητή σε μία ομάδα αλλά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα όπου έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε παρακάτω.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη που έδωσε ο κύριος Καραθανάσης στο top-sport.gr:

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την προπονητική;

Γεννήθηκα σε μία ποδοσφαιρική οικογένεια, όπου το μεγαλύτερο μου ερέθισμα το πήρα από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν αρχικά παίχτης της Κοζάνης και στη συνέχεια προπονητής. Από τριών χρονών θυμάμαι τον εαυτό μου στο γήπεδο της Κοζάνης και έτσι δύσκολα θα ακολουθούσα κάποια άλλη κατεύθυνση.

Ποια ήταν η σχέση σου με το χώρο του ποδοσφαίρου τα παιδικά σου χρόνια;

Στην ηλικία των 7 χρονών, ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρα στις Ακαδημίες της Α.Ε. Κοζάνης, ενώ παράλληλα πέρασα απ’ όλα τα τμήματα της ομάδας, φτάνοντας στις Ελπίδες. Έπειτα πήρα μεταγραφή στους Ακρίτες Κοζάνης. Από εκεί στα 16 μου χρόνια έφυγα μεταγραφή στην Σκόντα Ξάνθη, όπου και συμμετείχε στην δεύτερη ομάδα, όπου βγήκαμε και πρωταθλητές την σεζόν 2005-2006. Οι προπονήσεις μου με την μεγάλη ομάδα ήταν μία τεράστια εμπειρία για εμένα, αφού συνάντησα παίχτες οι οποίοι είχα μεγάλη εμπειρία. Μάλιστα εκείνη την χρονιά η ομάδα είχε βγει και στο Κύπελλο Ουέφα.

Ποιο είναι λόγοι που αποχώρησες από τις Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης;

Αν ήταν λόγοι οικονομικοί δεν θα είχα αποχωρήσει. Είναι πάνω απ’ όλα θέμα αξιοπρέπειας και σωστής λειτουργίας της ομάδας.

Πιστεύεις πως στις ομάδες το μέλλον είναι οι ακαδημίες τους;

Η άποψή μου είναι πως το ποδόσφαιρο θα πρέπει να είναι Ακαδημιοκεντρικό. Τα κονδύλια θα πρέπει να πηγαίνουν κυρίως στις Ακαδημίες και όχι στα Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα, αφού οι Ακαδημίας κατά την γνώμη μου είναι η βάση του ποδοσφαίρου. Παράλληλα μία πρόταση που θα ήθελα να κάνω στην Ε.Π.Σ. Κοζάνης είναι πως θα πρέπει να αφαιρεθούν οι βαθμολογίες από τα τμήματα των Μίνι, των Τζούνιορ και του Προπαιδικού, διότι το αποτέλεσμα δεν έχει καμία ουσία για το παιδικό ποδόσφαιρο και μάλιστα θα τόνιζα πως κάνει κακό μακροπρόθεσμα στην ψυχολογία των παιδιών. Δυστυχώς στις ακαδημίες οι προπονητές τις περισσότερες φορές κοιτάνε το προσωπικό τους όφελος, έτσι ώστε να περάσουμε μέσω των Παιδικών τμημάτων την δικά μας προώθηση. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά πρέπει περισσότερο να το διασκεδάζουν και όχι να πιέζονται για το αποτέλεσμα. Απαιτούνται επίσης σεμινάριο τόσο για εμάς τους προπονητές, όσο και για τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους σε Ακαδημίες. Μερικές φορές τα ποσά είναι υπέρογκα για αυτά τα σεμινάρια και θα πρέπει να είναι ελεύθερα για εμάς, τους γονείς αλλά και για τις διοικήσεις.

Βλέπουμε πως στην Ελλάδα δεν προωθούνται συνήθως παιδιά από τις ακαδημίες. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Αυτό ξεκινάει από τις διοικήσεις, οι οποίες μερικές φορές δεν είναι σχετικές με το ποδόσφαιρο και δεν έχουν σαν προσανατολισμό το Παιδικό ποδόσφαιρο. Ένας ποδοσφαιριστής για να είναι έτοιμος πρέπει να πάρει ευκαιρίες για να αποδείξει πως μπορεί να παίξει. Εγώ σαν παράδειγμα έχω την καριέρα του πατέρα μου, ο οποίος στα 16 του χρόνια και ενώ όλο το γήπεδο έβριζε τον προπονητή που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον πατέρα μου, έκανα μετά μία πολύ σημαντική καριέρα, ακριβώς γιατί ο προπονητής του τον εμπιστεύτηκε. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς με τα νέα παιδιά. Να τους δώσουμε την ευκαιρία, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή.

Έχεις εμπειρίες από τι εξωτερικά για τα παιδικά πρωταθλήματα. Ποια είναι η λειτουργία τους;

Αυτό που είδα στα Παιδικά πρωταθλήματα των αναπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών του εξωτερικού είναι πως δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ γονέων και διοικήσεων. Του ενδιαφέρει καθαρά η επιλογή των καλύτερων παιχτών για την εξέλιξή τους στα ανώτερα τμήματα. Θα το θεωρούσα γελοίο να τους ενδιαφέρει ποια ομάδα Μίνι ή Τζούνιορ θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Θέλουν καταρτισμένους και διαβασμένους προπονητές, αλλά και χαρακτήρες υψηλού επιπέδου ώστε να σταθούν με αξιοπρέπεια στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εμείς έχουμε ρίξει καθαρά το βάρος στο αγωνιστικό κομμάτι και αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Φέτος ξεκίνησες την χρονιά με τις Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης, αλλά διακόπηκε σύντομα η συνεργασία. Θέλεις να μας πεις τι έγινε;

Εγώ το μόνο που θα ήθελα να πω είναι πως η συνεργασία μου με τους παίχτες των Ελπίδων, των Ακαδημιών και τους γονείς ήταν εξαιρετική. Οι ποδοσφαιριστές μου στην Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης είναι εξαιρετικά ικανοί. Του πίστευα και συνεχίζω να τους πιστεύω. Θέλω να τερματίσουν ψηλά. Επίσης αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των αποτελεσμάτων. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως οι λόγοι που πήγα στις Ελπίδες Α.Ε. Κοζάνης, είναι ο παλιός  πρόεδρος κύριος Νίκος Σιδηράς και ο τεχνικός διευθυντής Γιώργος Καρακάσης, τους οποίους έχω σε εξαιρετική εκτίμηση.

Πλέον είσαι προπονητής στην Α.Ε. Άνω Κώμης. Ποιες είναι οι βλέψεις της ομάδας;

Εμείς κυρίως αυτό που θέλουμε στην Άνω Κώμη είναι να παίξουμε ποδόσφαιρο. Στόχος είναι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ομάδα να δέσουμε ως σύνολο και να παρουσιάσουμε μία βελτιωμένη εικόνα. Όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες της ομάδας αλλά και της κατηγορίας. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διοίκηση της Άνω Κώμης για την ευκαιρία που μου δίνουν να συμμετέχω στην προσπάθειά τους. Όλα τα παιδιά είναι κοντά στην ομάδα και δίνουν το δικό τους αγώνα, όπως και οι ποδοσφαιριστές όπου βρίσκονται σε όλες τις προπονήσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή στην ομάδα;

Ο προπονητής στο σύγχρονο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, έχει πολλούς ρόλους. Ο κυριότερος για εμένα είναι ο ρόλος του ψυχολόγου και του υποστηρικτή της ομάδας. Όσο αναφορά τις Ακαδημίες, είναι ο άνθρωπος ο οποίος χτίζει προσωπικότητες  και πρέπει αν επικεντρώνεται σε αυτό το κομμάτι. Λέμε και ξανά λέμε ότι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής δεν ξέρουμε αν θα ασχοληθεί όλα του τα χρόνια με το ποδόσφαιρο, αλλά θα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αύριο μεθαύριο θα κληθεί να συμμετέχει στην σημερινή κοινωνία. Άρα θα πρέπει μέσω του ποδοσφαίρου να διαπαιδαγωγηθεί.  Από και πέρα ο ένας προπονητής πρέπει να βρει και παίχτες για να στηρίξει το αγωνιστικό κομμάτι. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι όσο περνάει ο καιρός είναι δύσκολο να είσαι προπονητής στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ποια είναι η άποψή σου για το φετινό πρωτάθλημα του Α Τοπικού και γενικά για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο;

Θα ήθελα να μιλήσω γενικά για το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Βλέπουμε γενικά πως υπάρχει μείωση του επιπέδου του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου σε όλη την χώρα. Ειδικότερα οι ομάδες δυσκολεύονται να βρουν νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι να είναι έτοιμοι για να αγωνιστούν. Αυτό συμβαίνει διότι συνεχίζουμε λανθασμένα να πριμοδοτούμε μόνο τα Ερασιτεχνικά  τμήματα. Αυτό εάν συνεχιστεί, το επίπεδο θα είναι ακόμα χαμηλότερο. Δυστυχώς το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι μία βιτρίνα, το οποίο  στηρίζεται σε «γυάλινα πόδια» και αν συνεχιστεί αυτό με λάθος προσανατολισμούς από τις διοικήσεις, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.

Ο πατέρας σου, κύριος Τάκης Καραθανάσης ασχολείται και αυτός με την προπονητική. Τον συμβουλεύεσαι, συζητάτε μεταξύ σας;

Ο πατέρας μου τυχαίνει για εμένα να είναι ένας δάσκαλος. Οφείλω να ομολογήσω πως καις το κομμάτι της προπονητικής τον συμβουλεύομαι πάρα πολύ. Τον θεωρώ έναν άνθρωπο όπου μου έχει περάσει κάποιες αξίες, τις οποίες τις υπερασπίζομαι σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Αυτό είναι το μήνυμα μου και προς όλους τους προπονητές. Να απαιτούν πάνω απ’ όλα την ηθική τους αξιοπρέπεια και να μην αλλοιώνονται και να αλλοιώνουν τις προσωπικές του απόψεις για κάποια συμφέρονται. Ο Τάκης  για εμένα πέρα από πατέρας ήταν και ένα προσωπικό κίνητρο  να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Τον θεωρώ πάνω απ’ όλα έναν εξαιρετικό άνθρωπο και στην πορεία προπονητή και ποδοσφαιριστή.

Έχουμε δει στις ομάδες πως όταν κάτι πάει στραβά το τίμημα το πληρώνει ο προπονητής. Είναι δίκαιο κατά την γνώμη σου;

Αρχικά θα ήθελα να πω, πως αν το παρατηρήσετε αυτό συμβαίνει στις χαμηλά αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Δεν γίνεται παντού. Για παράδειγμα ο προπονητής της Άρσεναλ, ο οποίος έχει χάσει εκατοντάδες παιχνίδια αλλά συνεχίζει εδώ και 20 χρόνια στην ομάδα. Επίσης και το παράδειγμα του κύριου Φεργκιουσον, όπου κάθισε για πολλά χρονιά στον πάγκο της Μάντσεστερ. Αυτά είναι απλά παραδείγματα. Υπάρχουν και περισσότερο. Με αυτό θέλω να τονίσω πως στην Ελλάδα βρίσκομαι σαν εξιλαστήριο θύμα τον προπονητή. Αυτό συμβαίνει διότι η διοίκηση έχει λάθος προσανατολισμούς. Έτσι αναγκαστικά διώχνουν τον προπονητή. Αυτή δεν είναι λύση. Οι προπονητές χρειάζονται υποστήριξη, και χρόνο για να δείξουν την δουλειά τους. Η έλλειψη υπομονής είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να χτιστεί αυτό, απαιτείται να χτίσουμε πρώτα την παιδεία μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στον κόσμο που ασχολείται γενικά με τον αθλητισμό;

Με δύο λέξεις θα ήθελα να το περιγράψω. Συμμετοχή και αγωνιστικότητα. Το κυρίαρχο στοιχείο του αθλητισμού είναι ο συνεχής αγώνα. Αυτό που πρέπει να μάθουμε σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα είναι πως ο αθλητισμός αντικατοπτρίζει και την πραγματική ζωή. Δεν πρέπει να παραιτούνται από τα εμπόδια που θα συναντήσουν μπροστά τους.  Είναι αναγκαίο να καταλάβουν την έννοια της ομαδικότητας και του αυτοσεβασμού με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η συμμετοχή είναι το κυρίαρχο. Πρέπει να πάψουμε να πιέζουμε για το αποτέλεσμα. Έτσι χάνουμε ανθρώπους από τα αθλήματα. 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προπονητής;

Έχω πάρα πολλούς προπονητές που μου αρέσουν. Θα ήθελα να πω για το στυλ ποδοσφαίρου που μου αρέσει. Αυτό το στυλ είναι των πολύ αναπτυγμένων σωματείων, όπου πάλι από πίσω κρύβεται η Ακαδημία. Ένα στυλ τέτοιο είναι η Μπαρτσελόνα, η οποία δεν είναι ο προπονητής όπου περνάει το δικό του σύστημα, υιοθετεί την σκέψη λειτουργίας η οποία υπάρχει από τα παιδικά τμήματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται και την Ελλάδα, όπου τα παιδιά θα πρέπει από τις παιδικές ηλικίες να μαθαίνουν ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος εναρμονίζεται με την διοίκηση και έτσι ώστε όταν ανεβαίνουν στα μεγαλύτερα τμήματα, αυτά τα πράγματα να βγαίνουν αυτόματα. Ένας καλός ή και ένας μέτριος προπονητής, μόλις παραλάβει αυτούς τους ποδοσφαιριστές θα κάνει έργο.

Θα ήθελες να ασχολείσαι μόνο με ακαδημίες;

Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω πάρα πολύ στην γνώση. Είναι πάρα πολλά κομμάτια που θα ήθελα να βελτιωθώ. Καθημερινά μαθαίνω μέσα από το ποδόσφαιρο. Μέλημά μου και προτεραιότητα μου είναι οι Ακαδημίες του ποδοσφαίρου. Έχω μεγάλη αγάπη για τα παιδικά τμήματα και τους νέους ποδοσφαιριστές. Για αυτό το λόγο έχω εξαιρετική συνεργασία με αυτές τις ηλικίες. Από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή μου δίνεται η ευκαιρία να δω πως είναι τα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί που δεν υπάρχει διασύνδεση με τα παιδικά τμήματα, άρα εγώ δεν μπορώ να λειτουργήσω έτσι ακριβώς όπως θα το ήθελα.

Πως βλέπεις τις διαιτησίες φέτος στην Ε.Π.Σ. Κοζάνης;

Είναι πολύ βελτιωμένες τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να πω ένα μπράβο στα παιδιά, διότι και αυτοί είναι άνθρωποι και έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθος. Βελτιώνεται σταδιακά το επίπεδό τους και η αλήθεια είναι και αυτό ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου. Μπορούν να βελτιώσουν και το ποδόσφαιρο των Ακαδημιών με την προσφορά τους και να δώσουν βάση στα μικρά πρωταθλήματα, σφυρίζοντας με την ίδια σοβαρότητα όπως θα σφύριζαν ένα μεγάλο παιχνίδι.

To top-sport.gr εύχεται στον Βασίλη Καραθάναση να πετύχει ότι προσωπικούς στόχους έχει θέσει και είναι κοντά σε αυτό που αγαπάει!

Φωτογραφίες από την συνέντευξη:

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).