asd

banner1

Η επιστολή της Α.Ε.Π. Κοζάνης στην Περιφέρεια, στους βουλευτές Κοζάνης, στους δημάρχους, στην διοργανώτρια αρχή SL2-FL και στις υπόλοιπες 21 ομάδας της Football League για την αναδιάρθρωση

Aξιότιμοι Κύριοι, αξιότιμες Κυρίες, Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πρόβλημα

που έχει ανακύψει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Να σας εκθέσουμε την παρούσα κατάσταση και να σας ζητήσουμε να λάβετε θέση υποστήριξης του αιτήματος της ομάδας μας. μαζί με τις υπόλοιπες 21 ομάδες της Football League, από την Κρήτη και τη Ρόδο, έως τις Σέρρες και την Κέρκυρα, για δημιουργία μιας ενιαίας 2ης επαγγελματικής κατηγορίας ποδοσφαίρου (Superleague 2) σε 2 ομίλους, Βόρειο και Νότιο.        

Η επιδημία covid19 έχει προκαλέσει πλήρες οικονομικό αδιέξοδο στις ομάδες. Σε όλα τα προβλήματα που υφίστανται έως σήμερα, προσθέστε και ότι πλέον, δεν θα υπάρχουν έσοδα από εισιτήρια (ένα πολύ σημαντικό έσοδο) αφού όλα δείχνουν ότι θα απαγορευτεί και η προσέλευση θεατών. Επίσης η όλη κατάσταση δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το σκέλος των εσόδων από τις διάφορες χορηγίες. Οι χορηγοί των ομάδων, επειδή και αυτοί έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, δεν προτίθενται πλέον να πληρώσουν για διαφήμιση μέσω των ομάδων, ούτε καν το ελάχιστο από αυτά που διέθεταν. Και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στις όποιες επαφές, συζητήσεις και συναντήσεις, με σημείο αναφοράς τα παραπάνω.

Στην ουσιαστικά χρεωκοπημένη Ελλάδα λοιπόν, είναι ηλίου φαεινότερο, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα αναλάβουν εξολοκλήρου την χρηματοδότηση μιας ομάδας. Ακόμη και αν σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν, είναι λίγοι και κυρίως ενδιαφέρονται μόνο για ομάδες στην Superleague 1.

Οι παθογένειες δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο που δυστυχώς δεν αλλάζουν ποτέ, οδηγούν κάθε υγιώς σκεπτόμενο επιχειρηματία ή επενδυτή, να μην θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Οι συνθήκες αρνητικές και σε όλο αυτό το ανασφαλές περιβάλλον, σίγουρα δεν προκύπτει από κάπου πιθανότητα επιστροφής των χρημάτων που θα επενδυθούν. Και για το νόμιμο κέρδος, δε γίνεται καν λόγος.

Επομένως, η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι η όποια επένδυση χρημάτων από το υστέρημα των παραγόντων που επιμένουν, που παλεύουν, που προσπαθούν να διατηρήσουν με νύχια και με δόντια, ομάδες στις τωρινές  2η και 3η κατηγορία (επονομαζόμενες αγγλιστί Superleague 2 και Football League). Αυτούς τους παράγοντες, αυτές τις ομάδες, δεν οφείλει η πολιτεία να βρει ουσιαστικούς τρόπους και λύσεις να συνδράμει οικονομικά, να τις διευκολύνει; Πιστεύει κανείς ότι η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο σε επαγγελματική κατηγορία, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν αποφέρει έσοδα στο κράτος, δεν παίζει σημαντικό κοινωνικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες;

Και ερχόμαστε στο τι υφίσταται σήμερα. Προς το παρόν, οι ομάδες επιχορηγούνται, μέσω της διάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων τους στην ΕΡΤ. Το ποσό αυτό, με βάση ότι ισχύει έως σήμερα για την κατηγορία της Football League, δεν επαρκεί για να καλύψει σε καμία των περιπτώσεων, ούτε κατά το ελάχιστο, τα έξοδα μιας επαγγελματικής ομάδας. Επαναλαμβάνουμε ότι, χωρίς εισιτήρια, χωρίς διαφημιζόμενους χορηγούς και χωρίς υψηλό τίμημα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, είναι πρακτικά αδύνατο να πληρώνονται μηνιαίως περίπου 40 εργαζόμενοι σε κάθε ομάδα και να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και φόροι. 

Η ύπαρξη δύο διαφορετικών επαγγελματικών κατηγοριών, δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης, στέρησε κατ’ αρχήν την άνοδο στη Superleague 2 ομάδων που πρώτευσαν στο πρωτάθλημα της τότε Γ’ Εθνικής. Κατάφωρη αδικία να αγωνίζεσαι, να ξοδεύεις χρήματα, να πετυχαίνεις προαγωγή και να καταδικάζεσαι σε παραμονή στην ίδια κατηγορία. Η αδικία αυτή πρέπει να διορθωθεί. Στην πράξη όμως απεδείχθη ότι η δημιουργία της Football League μόνο προβλήματα προκάλεσε.  Το οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν στην σημερινή Superleague 2 και στη Football League είναι περίπου το ίδιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Επομένως, δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα στο διαχωρισμό κατηγοριών και η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι τα χρήματα που πληρώνει η ΕΡΤ στις ομάδες της Superleague 2 είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που δίνει στην Football League. 

Ερχόμαστε τώρα σε μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο που πρέπει να ληφθεί υπόψη και είναι το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας. Είμαστε μια χώρα περίπου 11.000.0000 κατοίκων, με έκταση μεγάλη και εκατοντάδες νησιά.

Και για αυτό, κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία  ομίλων, όπου θα λαμβάνουν μέρος ομάδες από κοντινές περιοχές, ώστε τα έξοδα μετακίνησης τα οποία είναι τεράστια για τις ομάδες (καθώς καλούνται οι ομάδες να ταξιδέψουν μέχρι και 800 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους) να μειωθούν στο ελάχιστο, χωρίς αεροπορικές μετακινήσεις κ.ο.κ.. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι η ομάδα μας, αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν, θα αναγκαστεί να ταξιδέψει αεροπορικά και να φροντίσει για τη διαμονή 35 τουλάχιστον ατόμων, δυο φορές στη Ρόδο και στην Κρήτη. Επομένως, η δημιουργία ενιαίας 2ης κατηγορίας, με Βόρειο και Νότιο όμιλο, δίνει μια σημαντική λύση πέραν όλων των άλλων και σε αυτό το σκέλος, δημιουργώντας οικονομία κλίμακας στης ομάδες μας.

Επίσης, εξίσου αξιοσημείωτο, ότι με τα δεδομένα πανδημίας, της επιδημικής κρίσης που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί στη χώρα μας, κάθε μεγάλο ταξίδι που απαιτεί χρήση λεωφορείου, πλοίου και αεροπλάνου μεγαλώνει και τον κίνδυνο να νοσήσουν από covid19, όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τις ομάδες. Προσθέστε επίσης και άλλο βραχνά εξόδων, για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, εξετάσεις, tests και πιθανά έξοδα νοσηλείας. Αναντίρρητα, ένα ακόμη σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Τέλος, για όσους δεν έχουν επίγνωση, συμμετοχή σε επαγγελματική κατηγορία σημαίνει και καταβολή μεγάλων ποσών για παράβολα συμμετοχής στο πρωτάθλημα, για παράβολα έκδοσης δελτίων ποδοσφαιριστών, για κρατήσεις υπέρ της ΕΠΟ, της Λίγκας της Αστυνομίας, του Π.Σ.Α.Π. και άλλων εμπλεκομένων φορέων, καταβολή σημαντικών ποσών για διαιτησία, προσλήψεις προπονητών με ανώτερα πτυχία που ανεβάζουν το κόστος, υποχρεωτική πρόσληψη επαγγελματικού διοικητικού προσωπικού, πρόσληψη λογιστών για την διαχείριση Α.Ε., πληρωμή ορκωτών λογιστών, συντήρηση γραφείων, μηνιαία πληρωμή ΙΚΑ και Εφορίας, προφανώς μηνιαία καταβολή μισθοδοσίας στους ποδοσφαιριστές αλλά και καταβολή άλλων τόσων συναφών εξόδων που προκύπτουν, εξαιτίας της επαγγελματικής υπόστασης της ομάδας.

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

συνοψίζοντας, οι λόγοι που επιβάλλουν την δημιουργία τώρα, μιας μεγάλης 2ης κατηγορίας και τον χωρισμό της σε δύο ομίλους είναι:

 • Η παντελής έλλειψη εσόδων λόγω πανδημίας και αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
 • Η έλλειψη χορηγών και επενδυτών λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
 • Η δημιουργία οικονομίας στις ομάδες, μιας και οικονομικό σκέλος των εξόδων αλλά και το αγωνιστικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων που μετέχουν θα είναι το ίδιο, είτε αγωνιστούν στη Football League, είτε στη Superleague 2.
 • Η ύπαρξη ανάγκης, για δίκαιο καταμερισμό του μόνο εξασφαλισμένου εσόδου, δηλαδή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σε όλες τις ομάδες, ώστε να εξασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η βιωσιμότητα και η ορθή επαγγελματική λειτουργία των ομάδων.
 • Η αποφυγή της αδυναμίας καταβολών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων στο κράτος. Θα βοηθήσει να υπάρξουν νοικοκυρεμένες ομάδες, ώστε να μη δημιουργηθεί απευκταία ασφαλιστική και φορολογική  “τρύπα” από πλευράς ομάδων, που θα ζημιώσει πολύ άσχημα όσους διαχειρίζονται τις τύχες της.
 • Δε θα χρειαστεί να υπάρξει ένα τεράστιο κόστος στις μετακινήσεις, αφού δε θα υπάρχουν με την ύπαρξη των δύο ομίλων, πολύ μακρινοί προορισμοί.
 • Θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με την πανδημία, λόγω των μακρινών ταξιδιών από άκρη σε άκρη της Ελλάδας (αεροδρόμια, λιμάνια κτλ)
 • Θα βοηθήσει στην κάλυψη όλων των συναφών με την επαγγελματική λειτουργία εξόδων των ομάδων. Γιατί εφόσον δε γίνει η αναδιάρθρωση, ενώ τυπικά  οι ομάδες είναι επαγγελματικές, στην πραγματικότητα η πλειονότητα τους βασίζεται είτε σε έναν χρηματοδότη ο οποίος θα «χάνει» καθημερινά τα χρήματα του, είτε σε περισσότερους που προσπαθούν να συντηρήσουν την ομάδα από το υστέρημα τους, με φιλότιμες προσπάθειες, από την υπέρμετρη αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία αυτής.
 • Θα υποστηριχθεί επί της ουσίας το ποδόσφαιρο σε κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς. Οι περισσότερες ομάδες προέρχονται από επαρχιακές πόλεις με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και με μεγάλη πολιτική και εθνική σημασία για τη χώρα μας. Μέσω της συμμετοχής της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης σε ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, τονώνεται κατά το δυνατόν η οικονομία της περιοχής, δίδεται διέξοδος στη νεολαία για ενασχόληση με τον αθλητισμό, τονώνεται το ενδιαφέρον των κατοίκων για την ομάδα εκπρόσωπο της περιοχής, τονώνεται το τοπικό συναίσθημα τους, διότι η περιοχή ακούγεται σε όλη την Ελλάδα μέσω του ποδοσφαίρου και ικανοποιείται η ανάγκη τους για συμμετοχή στην άθληση και την ψυχαγωγία. 
 • Είναι αναντίρρητη υποχρέωση της πολιτείας και όσων εμπλέκονται να συνδράμουν γενναία, ένας λόγος παραπάνω η πανδημία και η ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που επιφέρει αυτή, σε όσους έχουν ως επαγγελματική ενασχόληση το ποδόσφαιρο αλλά και σε όλους όσους έχουν κέρδος, όφελος, από τις δραστηριότητες και τη συμμετοχή των ομάδων, σε υψηλό επίπεδο, σε υψηλή επαγγελματική κατηγορία.

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Θα μπορούσαμε να μακρηγορήσουμε αναφέροντας τα τεράστια προβλήματα της σημερινής κατάστασης και ακόμα περισσότερους λόγους για την τεκμηρίωση της δημιουργίας ενιαίας Superleague 2. Θα σας αναφέρουμε το γεγονός ότι ακόμη και οι κορυφαίες παγκοσμίως διοργανώσεις της UEFA, Champions League και Εuropa League, προχώρησαν σε σοβαρές τροποποιήσεις, για λόγους αντιμετώπισης των τωρινών δεδομένων της πανδημίας.

Επομένως είναι αδήριτη ανάγκη και η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, ως μόνη λύση διεξαγωγής του πρωταθλήματος με υγειονομική ασφάλεια και οικονομική βιωσιμότητα. 

Οι προαναφερόμενοι λόγοι είναι υπεραρκετοί για την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας εκ μέρους σας, για επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που απασχολεί πολλούς Νομούς της Ελλάδας (Ρεθύμνου, Λασιθίου, Δωδεκανήσου, Καβάλας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αττικής, Μαγνησίας, Κοζάνης, Σερρών, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης) και σημαντικές πόλεις της πατρίδας μας, που τις αγγίζει το τεράστιο αυτό ποδοσφαιρικό πρόβλημα, όπως η Ρόδος, η Καλαμάτα, Οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Καλλιθέα, ο Ασπρόπυργος, ο Βόλος, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Ιεράπετρα, η Κοζάνη, η Βέροια, η Κατερίνη, η Αριδαία, η Ηγουμενίτσα κλπ. 

Προσδοκούμε στην υποστήριξη εκ μέρους σας με κάθε τρόπο του δίκαιου αιτήματος των 22 ομάδων της Football League και στην ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να συνδράμετε στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος με τοπική και εθνική διάσταση.

Με εκτίμηση

Για την Α.Ε. Ποντίων Κοζάνης

 • 1
 • 2
Prev Next

Ποδόσφαιρο

 • 1
 • 2
Prev Next
Άρθρο - Αφιέρωμα για την Ρέφερι Σωτηρία Αμανατίδου

Άρθρο - Αφιέρωμα για την Ρέφερι Σωτηρία Αμανατίδου

Γυναικείο Ποδόσφαιρο | Ιωάννα Μελισσου: «Η ένταση, το πάθος και η αδρεναλίνη με συναρπάζουν στο ποδόσφαιρο»

Γυναικείο Ποδόσφαιρο | Ιωάννα Μελισσου: «Η ένταση, το πάθος και η αδρεναλίνη με συναρπάζουν στο ποδό…

Τι Ροναλντίνιο, τι… Κλαουντίνιο (video)

Τι Ροναλντίνιο, τι… Κλαουντίνιο (video)

Με εντολή του Πρωθυπουργού «άκυρο» στην επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα

Με εντολή του Πρωθυπουργού «άκυρο» στην επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα

Ιταλία: Ίντερ - Μίλαν 1-2 | Τα Highlights (video)

Ιταλία: Ίντερ - Μίλαν 1-2 | Τα Highlights (video)

Αίγυπτος: Ο Μπαχαντέρ έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής (video)

Αίγυπτος: Ο Μπαχαντέρ έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής (video)

Premier League: Έβερτον - Λίβερπουλ 2-2 | Τα Highlights (video)

Premier League: Έβερτον - Λίβερπουλ 2-2 | Τα Highlights (video)

Κατάταξη UEFA: Ξανά στην 17η θέση η Ελλάδα

Κατάταξη UEFA: Ξανά στην 17η θέση η Ελλάδα

Μπάσκετ

 • 1
 • 2
Prev Next
NBA: Λέικερς - Χιτ | H "ταινία" του Game 5 των τελικών (video)

NBA: Λέικερς - Χιτ | H "ταινία" του Game 5 των τελικών (video)

NBA: Λέικερς - Χιτ 108-111 | Μείωσαν σε 3-2 οι Μαϊάμι (video)

NBA: Λέικερς - Χιτ 108-111 | Μείωσαν σε 3-2 οι Μαϊάμι (video)

NBA: Τα καλύτερα τρίποντα του Robinson! (video)

NBA: Τα καλύτερα τρίποντα του Robinson! (video)

ΛεΜπρόν: Το υπέροχο βίντεο του ΝΒΑ για το "ταξίδι" του στους 10 τελικούς του ΝΒΑ (video)

ΛεΜπρόν: Το υπέροχο βίντεο του ΝΒΑ για το "ταξίδι" του στους 10 τελικούς του ΝΒΑ (video)

EuroCup: Μπούρσασπορ - Προμηθέας Πάτρας 84-93 | Τα Highlights (video)

EuroCup: Μπούρσασπορ - Προμηθέας Πάτρας 84-93 | Τα Highlights (video)

Euroleague: Ολυμπιακός - Αρμάνι Μιλάνο 86-75 | Τα Highlights (video)

Euroleague: Ολυμπιακός - Αρμάνι Μιλάνο 86-75 | Τα Highlights (video)

EuroLeague Top-10: Το buzzer-beater του Χάρισον στην κορυφή (video)

EuroLeague Top-10: Το buzzer-beater του Χάρισον στην κορυφή (video)

NBA: Λέικερς | Πρωταθλητές στη μνήμη του Κόμπι! (video)

NBA: Λέικερς | Πρωταθλητές στη μνήμη του Κόμπι! (video)

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

 • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
 • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
 • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).