TOPSPORT1

Η αθλητική σας ενημέρωση

www.top-sport.gr

Από την ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και για όλο τον κόσμο

theodoridis834p

SUVON BANNERS 800x118pix

toucan834 1

C843

PhisioAnalisis 834pix

restobar834

OlaKrepa834

SirTheodor834

ezgif.com gif maker 3

to kotetsi 834pix

zervantaridis banner 3

Έτσι θα είναι το Euro 2020

Ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα για το σύστημα διεξαγωγής του Euro... ξεχάστε το! Στο προσεχές του 2020 θα έχουμε σαρωτικές

αλλαγές σε προκριματικά και τελικά με bonus την έλευση της Uefa Nations League!

Έχουν περάσει λίγα μόλις 24ωρα από την ολοκλήρωση του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που φιλοξενήθηκε για πάνω από έναν μήνα σε 12 γήπεδα της Γαλλίας (10 Ιουνίου-10 Ιουλίου) και η αλήθεια ειναι πως θα περάσει καιρός για να το βγάλουμε από το μυαλό μας, μιας που η διοργάνωση αυτή άφησε πολλές δυνατές αναμνήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον πλανήτη.

Είδαμε μεταξύ άλλων την Πορτογαλία να γίνεται η 10η διαφορετική χώρα που κατακτάει το τρόπαιο (παίρνοντας τη σκυτάλη από την back-to-back κάτοχο Ισπανία), την Γαλλία να μην καταφέρνει για πρώτη φορά να στέφεται πρωταθλήτρια σε μεγάλη διοργάνωση που φιλοξενεί (μετά τους θριάμβους του 1984 και του 1998) αλλά και την Γερμανία να μην καταφέρνει -αν και φαβορί και ποιοτικότερη απο τις 24 ομάδες του τουρνουά- να συνεχίσει τις επιτυχίες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2014.

Θαυμάσαμε επίσης την εκπληκτική πορεία της Ισλανδίας (έφτασε μέχρι τα προημιτελικά) και της Ουαλίας (βρέθηκε στις 4 καλύτερες ομάδες του τουρνουά) στην παρθενική τους συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθηλωθήκαμε από την τρομερή διαδικασία των πέναλτι στον προημιτελικό της Γερμανίας με την Ιταλία, ενώ μείναμε με το στόμα ανοιχτό βλέποντας κάποια σούπερ γκολ όπως για παράδειγμα το εκπληκτικό "ψαλιδάκι" του Τσερντάν Σατσίρι στο Ελβετία-Πολωνία ή το φανταστικό τακουνάκι του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Ουγγαρία-Πορτογαλία.

Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν και σιγά-σιγά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τη νέα εποχή στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η οποία θα έχει ελάχιστες ομοιότητες με αυτά στα οποία έχουμε μάθει (και συνηθίσει) όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το μόνο που δεν θα αλλάξει (επειδή στους περισσότερους θα πάει εκεί πρώτα το μυαλό) είναι ο αριθμός των ομάδων που θα πάρουν μέρος στην τελική φάση του Euro 2020 καθώς θα είναι και πάλι 24 όπως και αυτό το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας που για πρώτη φορά είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό ομάδων.

Όλα τα άλλα όμως θα είναι διαφορετικά, με την πρώτη και πιο τρανταχτή διαφοροποίηση να αφορά τον τόπο διεξαγωγής του τουρνουά. Γίνεται... καπνός το παραδοσιακό μοντέλο της μίας χώρας αλλά και της συνδιοργάνωσης (όπως έγινε το 2008 με Αυστρία και Ελβετία και το 2012 με Ουκρανία και Πολωνία) και πηγαίνουμε σε κάτι το εντελώς "φρέσκο" και πρωτοποριακό.

Η UEFA έκανε μία καινοτόμα πρόταση, με σκοπό να μειωθούν τα έξοδα, η οποία έγινε αποδεκτή από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και έτσι ο κύβος ερρίφθη: το Euro 2020 θα διεξαχθεί σε 13 γήπεδα ισάριθμων χωρών, με αγώνες να "απλώνονται" από το Μπακού και την Αγία Πετρούπολη στην Ανατολή μέχρι το Δουβλίνο και το Μπιλμπάο στη Δύση, ενώ ο "ναός του ποδοσφαίρου", το επιβλητικό "Wembley" του Λονδίνου έχει οριστεί να φιλοξενήσει τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό του θεσμού.

Αν νομίζετε ωστόσο πως αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα έχουμε ενόψει του προσεχούς Euro, διαβάστε και τη συνέχεια γιατί τώρα ξεκινούν οι πραγματικές εκπλήξεις με την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να βάζει στη ζωή μας την... Uefa Nations League, που θα αποτελέσει κομμάτι της προκριματικής φάσης μέσω της οποίας κάποια εθνική ομάδα θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά.

Τι ακριβώς γίνεται; Στο πλαίσιο της ανάγκης της UEFA να αντικαταστήσει τις φιλικές αναμετρήσεις με επίσημες, θα τοποθετήσει κάθε χώρα της Ευρώπης σε μία από τις τέσσερις λίγκες (A, B, C, D) αναλογα με τη βαθμολογία που έχει στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Έπειτα αυτές οι λίγκες θα διαιρεθούν η κάθε μία σε 4 γκρουπ των τριών ή τεσσάρων ομάδων, και μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2018 οι ομάδες σε αυτά τα γκρουπ θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας.

Οι ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση σε κάθε γκρουπ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της Uefa Nations League σε ένα μίνι-τουρνουά που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2019 ενώ προβλέπεται άνοδος και υποβιβασμός ανάμεσα στις λίγκες για τις ομάδες που θα τερματίζουν είτε στην πρώτη είτε στην τελευταία θέση κάθε γκρουπ.

Αν κάπου εδώ "χάθηκες" τότε ήρθε η ώρα να σου αναφέρω πως τα "κανονικά" προκριματικά του Euro 2020 δεν θα διαρκέσουν πάνω από έναν χρόνο όπως γινόταν μέχρι τώρα αλλα θα "συμπιεστούν" μερικούς μήνες και για την ακρίβεια θα "σπάσουν" σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και η δεύτερη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Θα έχουμε 10 προκριματικούς ομίλους και οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα πάρουν αυτόματα το εισιτήριο για τα τελικά, κάτι που σημαίνει πως έτσι θα προκύψουν οι 20 από τις 24 ομάδες.

Και από τη στιγμή που το 16ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν θα διεξαχθεί σε μία μόνο χώρα για να δοθεί ένα ακόμα εισιτήριο στην οικοδέσποινα, απομένουν τέσσερα εισιτήρια τα οποία -όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί- θα δοθούν μέσω της Uefa Nations League που αναλύσαμε πιο πάνω. Σε κάθε λίγκα (από την A μέχρι την D) οι τέσσερις ομάδες με το υψηλότερο πλασάρισμα στη βαθμολογία που δεν θα έχουν πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για τα τελικά, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία μέσω του συστήματος των play off, με τους αγώνες αυτούς να είναι προγραμματισμένοι για τον Μάρτιο του 2020!

Με λίγα λόγια (σε περίπτωση που έχεις μπλέξει, πράγμα λογικό έτσι όπως τα κατάφερε η UEFA): πρώτα ξεκινούν τα ματς των γκρουπ στην Uefa Nations League (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2018), μετά έχουμε το πρώτο μέρος των προκριματικών (Μάρτιος-Ιούνιος 2019), πριν ακολουθήσει το δεύτερο και τελευταιό μέρος (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2019) παρεμβάλλεται η τελική φάση του Uefa Nations League, ενώ τον Μάρτιο του 2020 θα διεκδικήσουν τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια οι κορυφαίες ομάδες του Uefa Nations League που απέτυχαν στα προκριματικά.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση του δαιδαλώδους σκηνικού που οραματίστηκε η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενόψει του Euro 2020, υπάρχουν τρεις ακόμα παράμετροι που θα πρέπει να επισημανθούν:

✔ Με το νέο σύστημα, χώρες που βρίσκονται στο Top-20 του ράνκινγκ όπως οι Ολλανδία, Δανία ή Βοσνία/Ερζεγοβίνη που έμειναν εκτός τελικής φάσης του Euro 2016 θα είχαν πολλές πιθανότητες να πάρουν την πρώτη θέση είτε στην League A είτε στην League Β της Uefa Nations League και έτσι θα είχαν μία δεύτερη ευκαιριά για πρόκριση στα τελικά.

✔ Επιπλέον, πέρα από την ομπρέλα προστασίας προς κάποιους "μεγάλους", το νέο αυτό σύστημα επιτρέπει και σε ασθενείς θεωρητικά χώρες (θα βρίσκονται στην League C και League D) να διεκδικήσουν μέσω play off την είσοδο στα τελικά και να ονειρευτούν πως θα γίνουν η "νέα Ουαλία" ή "νέα Ισλανδία". Βέβαια θα πρέπει να τονισθεί πως πριν από την έναρξη του Euro 2016 η Ισλανδία κατείχε την 22η θέση και η Ουαλία την 25η στην κατάταξη της UEFA, ενώ οι ομάδες στην League D καταλαμβάνουν από την 39η ως την 54η θέση.

✔ Οι φίλαθλοι θα πρέπει πλέον να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ακολουθούν την εκάστοτε ομάδα τους σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Για μία ομάδα που θα φτάσει μέχρι τον τελικό είναι πιθανόν για έναν υποστηρικτή της να χρειαστεί να ταξιδέψει σε 4 ή 5 διαφορετικές χώρες για να την δει από κοντά ενώ για να δει τα τρία ματς της ομάδας του στη φάση των ομίλων θα χρειαστεί να επισκεφτεί δύο τουλάχιστον διαφορετικές χώρες!

Επιπλέον οι φίλαθλοι θα έχουν πολύ λιγότερο χρόνο για να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους. Για το Euro 2016, οι αγώνες των play off που έκριναν τα τελευταία εισιτήρια έγιναν τον Νοέμβριο του 2015, με την κλήρωση να γίνεται πριν τα Χριστούγεννα και οι οπαδοί να έχουν έτσι έξι μήνες για να κάνουν τα πλάνα τους για το ταξίδι στη Γαλλία. Τώρα τα τελευταία (τέσσερα) εισιτήρια θα δοθούν μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη του τουρνουά.

Είσαστε έτοιμοι για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της νέας εποχής; Το ταξίδι ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2018...

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ EURO 2020

● Σεπτέμβριος 2018-Νοέμβριος 2018: Uefa Nations League (αγώνες για τα γκρουπ)

● Μάρτιος 2019-Ιούνιος 2019: Προκριματικά Euro 2020

● Ιούνιος 2019: Uefa Nations League (τελική φάση τουρνουά)

● Σεπτέμβριος 2019-Νοέμβριος 2019: Προκριματικά Euro 2020

● Μάρτιος 2020: Uefa Nations League (Play offs)

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗΝ UEFA NATIONS LEAGUE

➜ League A: Βέλγιο, Κροατία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, Ουκρανία.

➜ League B: Αυστρία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Πολωνία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία

➜ League C: Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ισραήλ, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρειος Ιρλανδία, Νορβηγία, Σκωτία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, Ουαλία

➜ League D: Ανδόρα, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κύπρος, Νήσοι Φαρόε, Φινλανδία, Γεωργία, Γιβραλτάρ, Καζακστάν, Λετονία, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ, Μάλτα, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο

Τα 13 γηπεδα που θα φιλοξενήσουν το Euro 2020:

Χώρα Πόλη Γήπεδο Χωρητικότητα
Αγγλία Λονδίνο Wembley 90.000
Αζερμπαϊτζάν Μπακού Εθνικό Στάδιο Μπακού 68.700
Βέλγιο Βρυξέλλες Eurostadium(υπό κατασκευή) 50.000
Γερμανία Μόναχο

Allianz Arena

67.812
Δανία Κοπεγχάγη "Στάδιο Parken" 38.065
Ιρλανδία Δουβλίνο "Στάδιο Aviva" 51.700
Ισπανία Μπιλμπάο San Mames 53.332
Ιταλία Ρώμη Olimpico 72.968
Ουγγαρία Βουδαπέστη "Ferenc Puskas" 56.000
Ολλανδία Άμστερνταμ "Amsterdam Arena" 53.052
Ρουμανία Βουκουρέστι Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου 55.600
Ρωσία Αγία Πετρούπολη Νέο Στάδιο Ζενίτ (υπό κατασκευή) 69.500
Σκωτία Γλασκώβη "Hampden Park" 52.063

* Το "Wembley Stadium" έχει επιλεχτεί για να φιλοξενήσει τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό της διοργάνωσης.

ΠΗΓΗ: www.sport24.gr

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).